fbpx

Yoga

Yoga draait om eenwording en het nemen van verantwoordelijkheid voor de balans in je eigen leven. De lessen die ik verzorg zijn afgestemd op het niveau van de deelnemers, zodat zowel beginners als gevorderde yogabeoefenaars groei kunnen ervaren. Mijn doel is om je te laten ontdekken dat yoga meer is dan slechts fysieke beweging; het is een manier om je volledige potentieel in te zetten voor een gezond, vervuld en liefdevol leven. Mijn basis ligt in Raja yoga, een koninklijke vorm van yoga die je helpt grip te hebben op en over je eigen leven. Uiteindelijk kun je alles terugbrengen tot het niveau van energie en daarmee de balans in jezelf behouden of herstellen.

Hatha/Flow Yoga 75 minuten

Hatha yoga is een van de meest traditionele vormen van yoga die zich richten op fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Het woord “hatha” is afgeleid van de Sanskriet woorden “ha,” wat zon betekent, en “tha,” wat maan betekent. Dit vertegenwoordigt het evenwicht van tegenstellingen, zoals kracht en flexibiliteit, inspanning en overgave. Het is een geweldige stijl voor beginners en zeker ook voor gevorderden om differentiatie aan te brengen in de beoefening en zelfontwikkeling bevordert. Het is een basis voor het begrijpen van basis yoga houdingen en ademhalingstechnieken, wat gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid en welzijn. De Flow staat voor meer beweging en fysieke intensiteit. In de praktijk omvat dit vloeiende sequenties, minder statisch waardoor flow ontstaat zoals hardlopers dit soms ervaren “runners high”. Ook werken we met “yoga props” zoals banden, blokken en meditatiekussen.

Deze lessen zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht ervaringsniveau. Meld je aan voor een proefles en ontdek de voordelen van deze dynamische benadering van yoga!

Yin Yoga 75 minuten

Yin yoga is een yogavorm die zich specifiek richt op het rekken en versterken van het bindweefsel in het lichaam, met name rondom de gewrichten. Het kenmerkt zich door een rustige en meditatieve benadering, waarbij houdingen gedurende een langere periode worden vastgehouden, meestal tussen de 3 en 5 minuten, soms zelfs langer.

De nadruk ligt op het ontspannen van de spieren, waardoor het bindweefsel en de gewrichten gestimuleerd worden, in tegenstelling tot meer dynamische yogavormen waarbij de spieren actiever worden gebruikt. Yin yoga is ontwikkeld om flexibiliteit te vergroten, de energetische doorstroming in het lichaam te verbeteren en een diepere staat van ontspanning te bereiken.

De houdingen in Yin yoga richten zich vaak op specifieke delen van het lichaam, zoals de onderrug, heupen, dijen en het bekkengebied. Het vormt een uitstekende aanvulling op actievere vormen van yoga en kan ook gunstig zijn voor mensen met een zittende levensstijl, doordat het helpt bij het loslaten van vastzittende spanning in het lichaam. Yin yoga wordt doorgaans als rustgevend ervaren en kan bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Deze yogavorm is toegankelijk voor iedereen. Meld je aan voor een proefles en ontdek de weldaad van Yin yoga!

Raja Yoga 120 minuten

Raja yoga, ook bekend als Koninklijke yoga, is een van de traditionele paden van yoga die is beschreven in de yogafilosofie van Patanjali, een oude Indiase filosoof en yogi. Raja yoga legt de nadruk op het beheersen van de geest en het bereiken van spirituele verlichting door middel van een systematische benadering van mentale en fysieke discipline.

Het achtvoudige pad van Raja yoga, zoals beschreven door Patanjali in zijn ‘Yoga Sutras’, is de basis voor de lessen.

1. **Yama (Morele discipline):** Morele richtlijnen met betrekking tot ethiek, zoals geweldloosheid, waarheidsgetrouwheid, niet-stelen, kuisheid en niet-hebzuchtigheid.

2. **Niyama (Persoonlijke discipline):** Persoonlijke observaties, waaronder zuiverheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave aan het goddelijke.

3. **Asana (Fysieke houdingen):** Fysieke houdingen en poses die het lichaam voorbereiden op meditatie en de geest kalmeren.

4. **Pranayama (Ademhalingsoefeningen):** Ademhalingstechnieken om de levensenergie (prana) te beheersen en de geest te zuiveren.

5. **Pratyahara (Terugtrekking van de zintuigen):** Het terugtrekken van de zintuigen van de externe wereld om de aandacht naar binnen te richten.

6. **Dharana (Concentratie):** Het richten van de geest op één object of punt.

7. **Dhyana (Meditatie):** Een continue stroom van concentratie, waarbij de geest in een staat van diepe meditatie verkeert.

8. **Samadhi (Verlichting):** De ultieme staat van bewustzijn waarin de beoefenaar één wordt met het object van meditatie, transcenderend zelfbewustzijn. 

Raja yoga is geschikt voor deelnemers die al enige ervaring hebben met yoga, een (ex) docent zijn, op dat niveau zitten of hierin toegewijd zijn. Het is een veeleisende maar diepgaande benadering van yoga, met als doel het bewustzijn te verhogen en meesterschap over het leven te bereiken.

Voor deze les geldt een kennismakingsgesprek vooraf om af te stemmen of dit aansluit bij de behoeften van de groep en van jouzelf. 

Mannen Yoga 75 minuten

Van topsporters tot advocaten, van studenten tot beroepsmilitairen en van docent tot gepensioneerde . Het doen van yoga helpt hen om hun dagelijkse bezigheden meer kwaliteit te geven. Durf je anders te zijn en wil jij jezelf uitdagen? In Tilligte en Ootmarsum geef ik al geruime tijd mannenyoga op respectievelijk, woensdag en  donderdagavond.

Dit zijn lessen voor mannen. Het samen zijn onder mannen heeft invloed op de groepsenergie en het is ook fijn als je als man niet in de minderheid of als enige in de groep bent onder vrouwen.

In deze lessen wordt er veel aandacht besteed aan kracht, energie en uitdaging. Mannen hebben ten aanzien van vrouwen andere kwaliteiten en thema’s die specifiek kunnen worden benaderd. Mannen Yoga is niet zweverig (wat veel yoga vormen overigens ook niet zijn) en is ‘down to earth’.

De lessen zijn gericht op ademhaling, focus en het fysieke aspect. Dit heeft rechtstreeks invloed op je geest en dus ook op je algehele leven.

Kijk voor alle lesmogelijkheden, tijden en locatie onder lesrooster. 

Kijk voor prijzen en voorwaarden onder tarieven.

Ben je geïnteresseerd in mijn  aanbod, wil je meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem dan gerust contact op met mij op via ron@yogateaching.nl