fbpx

DROOG OEFENEN

Blog

Ik herinner me nog het moment toen ik als 10-jarig jochie zwemles kreeg. Bij de eerste les moest ik op het bankje de schoolslag oefenen, terwijl de badjuffrouw en het zwemgroepje mee keken. Ik voelde me behoorlijk ongemakkelijk, al spartelend op het bankje… Daar zal ook vast de term droog oefenen vandaan komen.

Toch is het erg handig en sterk aan te raden om vooraf te oefenen als je weet dat er een uitdagende situatie in het verschiet ligt. Je wil tenslotte niet verdrinken. Met een duur woord noemen me dit ook wel het toepassen van neuroplasticiteit oftewel het (her) programmeren van je brein.

Dank je wel Dr. Norman Doidge, want deze man deed daar veel onderzoek naar. Sindsdien wordt het veel,   toegepast, onder andere in NLP. Ook ik paste deze methode toe in een coaching enkele weken geleden.

Neuroplasticiteit gaat over het aanmaken van nieuwe verbindingen in je hersenen. Dit kan omdat het brein  geen verschil maakt tussen denken en doen. Je hebt dus werkelijk toegang tot het veranderen van je (ingesleten) patronen. Hoe fantastisch is dat als je hier goed over nadenkt……

In het dagelijks leven hebben we behulpzame en onbehulpzame patronen. In het geval van de behulpzame voel jij je prettig, zelfverzekerd en stabiel. In het geval van de onbehulpzame is deze meestal onprettig en reageert je onderbewustzijn vanuit een vorige negatieve ervaring. Als jij dit soort patronen herkent, herken je ook vast dat, als je er bewust over nadenkt, het onprettige meestal gebaseerd is op angst, vaak irreëel en soms zelfs ongegrond is! 

Kort gezegd hoeft er niet altijd worden geroerd in het verleden of eindeloos te worden gepraat over je probleem. Daarin tegen richt jij je juist op wat je wél wilt bereiken. En ga je van daaruit aan de slag met ‘oude’ patronen doorbreken. 

Enkele weken geleden paste ik deze methode zoals gezegd, toe in een coaching. Weliswaar niet om de schoolslag te oefenen maar om een situatie na te bootsen, waarbij mijn cliënt altijd heel veel emotie ervaart. Ook nu was dit het gevolg toen we bezig waren, maar kon mij cliënt door het toepassen van de NLP methode de emotie observeren, zonder er in te verdwijnen. Op cellulair niveau werd er een nieuwe verbinding in de hersenen aangemaakt, het zelfvertrouwen nam toe en daarmee goed voorbereid voor de volgende ontmoeting met deze oude emotie naast de nieuwe overtuiging.

Nu, enkele weken later kreeg ik van mijn cliënt terug dat het patroon minder heftig binnen kwam en hij de regie kon bewaren over zijn eigen emoties. Mission accomplished!

Ron

Ron

Over Yogateaching | Ron

Bewustzijn, de start voor mijn en ieders veranderingsproces dat leidt tot persoonlijke groei. Dat is hetgeen waar ik veel waarde aan hecht en waar ik graag mensen in help om hun geluk, rust en authentieke zelf te vinden. 

Lees verder

Zie ook:

GRATIS MEDITATIE

Op dit moment zijn we in de 5e week van meditatiecursus. De deelnemers vroegen mij of het mogelijk was om geluidsopname van de ‘lach en wees gelukkig mediatie’ terug te luisteren, omdat deze zo fijn was. (LINK: https://www.yogateaching.nl/meditatie/) Inmiddels is deze...

WAAROM IS MIJ DAT NIET EERDER VERTELD?

Dat kreeg ik afgelopen week te horen in een coaching sessie. Als coach begeleid ik mensen in levensvraagstukken waar ze graag meer kennis over willen hebben en of vastlopen. Ik heb me onder andere gespecialiseerd in de kracht van...

IK VOEL ME GELUKKIG

Helaas was dat niet altijd zo... Gelukkig zijn is niet vanzelfsprekend en vooral niet in deze uitdagende tijd. Ik las deze week een post waarin iemand ongenuanceerd geventileerde dat dat een keus is. Dat klopt, echter onder 1 voorwaarde. DAT JIJ BEWUST BENT Want als...