fbpx

Hoofdstuk 1

Na een kankerdiagnose staat je wereld op zijn kop en lijkt het alsof de grond onder je voeten is weggeslagen. Angst – soms zelfs doodsangst – overheerst, samen met spanning, onzekerheid en enorme stress. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij al je dierbaren. Doordat je in deze fase overmand kunt worden door een verlammende, alles verstikkende angst is er geen ruimte om iets positiefs te ondernemen.

Angst en stress zorgen ervoor dat je voortdurend ‘aan’ staat, meer pijn ervaart en slechter slaapt. Maar bovenal veroorzaakt deze voortdurende stress een verminderde afweer, iets dat je nu zeker niet kunt gebruiken. Omdat in deze fase je angstcentrum maximaal kan aanstaan en je heftige stress kunt ervaren, wordt je prefrontale cortex zo goed als uitgeschakeld. Dit hersengebied, gelegen achter je voorhoofd, is de regio waar zich je aandacht, concentratie en relativeringsvermogen bevinden. Bovendien zorgt de prefrontale cortex ervoor dat negatieve emoties worden gedempt en dat je afgewogen beslissingen kunt nemen. Tijdens de stress die een kankerdiagnose oproept, ben je daarom niet langer in staat om helder na te denken en positieve emoties te ervaren. 

Deze module zal je helpen om je angst zoveel mogelijk onder controle te krijgen. Hierdoor ontstaat er ruimte om rustig na te denken, kun je positieve actie ondernemen en kan je immuunsysteem weer zijn werk doen.

Chronische stress is een belangrijke veroorzaker van ernstige chronische ziektebeelden zoals kanker

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurige stress een van de hoofdoorzaken is van kanker. Door de voortdurende tsunami van stresshormonen raken je cellen op den duur beschadigd en worden genen die je ziek kunnen maken telkens opnieuw geactiveerd. Ook zorgt chronische stress ervoor dat je immuunsysteem op een laag pitje komt te staan waardoor beginnende kankercellen gemakkelijker binnen kunnen komen en zich relatief ongehinderd kunnen vermeerderen.

Chronische stress kan zeer uiteenlopende redenen hebben. Langdurig overbelast zijn door werk- of privé-omstandigheden zoals een vervelende baas, een liefdeloos huwelijk of mantelzorg; life changing events zoals ontslag, verhuizing of het overlijden van een dierbare; het langdurig koesteren van negatieve emoties (bijvoorbeeld het hebben van een cynische grondhouding, haatdragend zijn, altijd piekeren) of het niet kunnen, willen of durven volgen van je hart.

Stressvolle gebeurtenissen kun je natuurlijk niet altijd voorkomen, maar je kunt wél leren hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Het goede nieuws: je kunt er zelf veel aan doen!

Omdat kanker voor een belangrijk deel kan worden veroorzaakt door chronische stress, kan het belangrijk zijn om voor jezelf eens stil te staan bij de vraag hoe jouw leven er op dit moment uitziet en of je daaraan misschien iets zou willen veranderen. Waar ervaar jij weerstand, misschien wel op dagelijkse basis? Waar verzet jij je telkens tegen? Wat roept steeds opnieuw irritatie bij jou op? Daar ligt de sleutel voor positieve verandering en gezondheidswinst. Zo kan deze ziekte voor jou een middel worden om op een constructieve manier te onderzoeken hoe je beter om kunt gaan met lastige uitdagingen.

Daarnaast is het na een kankerdiagnose topprioriteit dat je dagelijks bewust ontspanning gaat zoeken en daarvoor ook echt tijd vrijmaakt in je agenda. De krachtigste tools daarvoor zijn meditatie, bepaalde ademhalingsoefeningen en visualisatie.

Meditatie

Tijdens meditatie vertraag je je ademhaling. Als je je ademhaling vertraagt, vertraag je ook je hersengolven. Hoe langzamer je hersengolven worden, hoe ontspannener je je voelt. Een tragere ademhaling geeft je brein namelijk het signaal dat alles veilig is. Hierdoor gaat je parasympatische zenuwstelsel aan dat zorgt voor kalmte, reparatie van beschadigde cellen en beschadigd DNA en andere vormen van (zelf)herstel zoals een boost van je immuunsysteem. Uit studies is bekend dat regelmatige meditatie zorgt voor een inkrimping van de amygdala, het angstcentrum in het brein, waardoor je minder bange gevoelens ervaart en minder gaat piekeren. Tegelijkertijd zorgt een bestendige meditatiepraktijk voor een verbeterde impulscontrole en een groter probleemoplossend vermogen door verdikking van de prefrontale cortex, een hersengebied dat zich achter ons voorhoofd bevindt.

Volgorde

Wij raden je aan om eerst de toelichtende teksten te lezen en vervolgens de verschillende oefeningen in de door ons aangegeven volgorde te doen. Het is namelijk belangrijk om door middel van Rons shaking- of schudmeditatie eerst alle angst en stress los te laten. Vervolgens doe je Rons yoga-oefening (Boomhouding) waarbij je bewust contact maakt met je lichaam. Tot slot doe je zijn 4-7-8-ademhalingsoefening die de brug vormt van je lichaam naar je geest. Rons drie oefeningen zijn noodzakelijk om je geest te kalmeren en in een ontvankelijke staat te komen. Op deze wijze ben je optimaal voorbereid op Pascale’s visualisaties en affirmaties. In een ontspannen en ontvankelijke staat hebben deze namelijk de grootste manifestatiekracht.