– Ademen – 

Adem halen doen we hele dagen en toch is er bij de gemiddelde mens weinig kennis over de wel of niet juiste manier van ademhalen. Ook ik heb jarenlang de adem onderschat en veelal niet optimaal benut. Maar gelukkig is er een opmars gaande. De vele voordelen en kennis van technieken die hun oorsprong veelal kennen vanuit (yoga) stromingen uit het oude India, worden steeds populairder en worden zelfs met wetenschappelijke proeven onderbouwt.

Wat is een goede ademhaling?

Wanneer jij je in een niet actieve situatie bevind is je ademhaling rustig en kalm, niet te diep want daar is geen reden voor.

Je ademt altijd door je neus, tenzij je verkouden, sport of een zware inspanning moet leveren. Dan lukt het meestal niet om via de neus voldoende zuurstof binnen te krijgen. Een neus ademhaling is van groot belang om stofdeeltjes uit de lucht filteren en bacteriën tegen houden. Ook zorgt deze ademhaling voor het opwarmen van de lucht zoals tijdens de wintermaanden. Echter naast deze voordelen is er nog één grote reden dat wij door de neus ademhalen. Dat is namelijk om niet te veel lucht binnen te krijgen. Dit zorgt voor de juiste verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas, als deze in balans is en voel jij je energiek en gezond.

Een goede ademhaling is rustig, gaat gelijkmatig is (bijna) onhoorbaar voor een ander. Tijdens ademhaling drukt de middenrifspier zachtjes naar beneden, je buik reist iets, borst word iets gelift en visa versa de andere kant op tijdens de uitademing. Zo vullen en legen de longen zich.

Hoeveel lucht hoor je in en uit te ademen?

Wanneer je in rust bent zou je ongeveer 6 liter per minuut moeten inademen. Dit is in de medische wereld algemeen erkend en blijkt per persoon niet zo heel veel te verschillen. Gemiddeld adem je 12 tot 16 keer per minuut. Zit je er boven is er werk aan de winkel, zit je er onder is beter maar kan nog steeds teveel zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.  Sommige yogi’s ademen zelfs 4 keer per minuut.

Terwijl je mijn bericht leest neem even de tijd en tel de aantal keren  dat je adem haalt terwijl de secondewijzer 1 keer de klok rond gaat (60 sec)

Welk ademritme is normaal?

Als je ontspannen bent zou je ademritme het meest ideaal zijn wanneer je na de inademing 1 tel wacht alvorens je begint met de  uitademing. Na de uitademing wacht je 2 tel alvorens je begint met een nieuwe inademing.

Wijkt je ademhaling af van de norm?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ademhaling afwijkt. Vele oorzaken kunnen te maken hebben, oude vastgezette emoties, teveel eten, verschillende ziektebeelden en of verkeerd aangeleerd gedrag. Gelukkig is er wel iets aan te doen echter dit vraagt geduld en training.

Stress en ons dagelijks leven.

In onze westerse maatschappij ervaren de meeste mensen regelmatig stress vanwege de toenemende drukte door Social media, mobiele telefonie, computers en toenemende werkdruk, om enkele voorbeelden te noemen. Stress voor een korte tijdperiode hoeft geen nadelig effect op ons  te hebben. Echter als dit te vaak en te lang is raken we opgebrand, gestrestst, Burn-out, vermoeidheidsklachten of we worden soms ziek met onverklaarbare symptonen.

Wat kan de ademhaling voor jou doen?

De adem is één van de meest directe manieren om jezelf te observeren maar ook een gezonde manier om patronen te veranderen zonder medicijnen. Alleen de ademhaling al te verlengen bij stress situaties kan heel effectief zijn in het verlagen van je stress-niveau.  Soms kun je zelfstandig ademoefeningen doen. Die je gaan helpen om lastige situaties te door te komen. Als je al tijden met hetzelfde probleem rondloopt is het raadzaam om een ademcoach of specialist te raadplegen.

Bij ernstige klachten altijd overleggen met je arts maar als je gezond bent kun je proberen de ademhaling te verlengen. De uitademing dubbel zo lang als de inademing is een mooie manier mee te beginnen. Besef dat als jij je ademhaling wil veranderen daar elke dag aan moet werken, het liefst in de morgen en in de avond.

Welke adem methodes zijn er?

Er zijn onnoemelijk veel verschillende adem methodes, elke manier heeft weer een ander effect op je en zo een eigen specifieke functie of eigenschap. In mijn yogalessen combineer ik veel de Nadi Sodana en de Kapalabhati. Je kunt hieronder lezen wat de uitwerkingen zijn hiervan. Ook geef speciale ademsessies genoemd de Transformerende Ademhaling. Dit is een ademmethode om jezelf op te schonen, vrijer te laten voelen en opgeslagen spanningen los te laten. Voor meer informatie klik je op onderstaande link.

 Nadi Sodana = Wisselende neusgatademhaling is  erlaagt de hartslag en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed. Ook kalmeert deze oefening de geest, omdat het zenuwstelsel wordt gestimuleerd. De Wisselende Neusgatademhaling is daarom goed om te doen als je angstig of gespannen bent. De wisselende neusgatademhaling activeert beide hersenhelften. Daardoor verbetert deze oefening de balans tussen de twee hersenhelften en tussen de mannelijke en vrouwelijke energie in het lichaam. –

 De Kkapalabhati = de vuurademhaling. De vuurademhaling verhoogd je fysieke uithoudingsvermogen, versterkt zwakke zenuwen en zorgt dat je je beter kunt concentreren. Ook produceert de vuurademhaling geestelijke- en fysieke energie.

 Daarnaast zijn er ook speciale ademhalingsoefeningen voor verbetering van sportprestaties, chronische hyperventilatie, slaap-apneu, astma, bronchitis en nog vele ander gezondheidsklachten. Deze vragen echter een hele specifieke persoonlijke begeleiding. Hiervoor kun je  contact met me kunt opnemen.

Transformerende ademhaling. Klik hier https://www.yogateaching.nl/transformerende-ademsessie/om naar de speciale pagina te gaan.

Mocht je informatie, vragen of een afspraak willen maken, dan kun je vrijblijvend contact met me opnemen via ron@yogateaching.nl .tot

Leuk als je me volgt!

Telephone: +31 (0) 6 53 44 50 01Adres: Mooienhof 27

Enschede
7512EE