fbpx

Ademtest en Tips

Doe de test en weet onmiddellijk of je goed of fout ademt, meten is weten!

DE CONTROLE PAUZE (CP)

Er is een eenvoudige test waarmee je kan bepalen of je te veel ademt. Het heet de Controle Pauze.

 

Uitleg

Zo doe je een CP:

1. Ga op een stoel zitten en adem ontspannen (door je neus natuurlijk).

2. Na een rustige, normale uitademing stop je met ademen. Knijp hierbij je neus dicht (zodat je niet ongemerkt toch nog ademt).

3. Zodra je de eerste aandrang tot ademen voelt, laat je de neus los, en begint weer te ademen.

De tijd dat je comfortabel de ademhaling kon stoppen (dus vanaf het moment dat je de neus dicht kneep tot aan het moment dat je hem weer losliet) noemen we de Controle Pauze (CP).

De CP wordt verkeerd gemeten wanneer je na afloop, door dieper te ademen, moet herstellen. De CP vraagt daarom geen wilskracht, en kost geen inspanning.

 

Tips:

1. De CP meet je altijd in rust. Je moet dus eerst een paar minuten rustig en ontspannen zitten, voordat je de CP kan meten (vergelijk het met het meten van je rusthartslag: die meet je ook niet direct nadat je de trap opgelopen bent).

2. Soms komt er na een paar seconden al een vage aandrang om weer te gaan ademen. Als je die negeert, blijkt meestal dat die aandrang weer wegzakt.

3. Sommige mensen vinden het vervelend de neus dicht te knijpen. Je kan ook je neus afsluiten door je duim en wijsvinger er van onderen tegen aan te duwen. Zorg wel dat je neus echt dicht is. Denk niet “Ik voel zo ook wel wanneer ik weer ga ademen”.

4. Zorg dat je bij de voorbereiding van het meten van de CP de ademhaling niet verandert. Sommige mensen willen van te voren nog wel eens dieper gaan ademen (extra hyperventilatie). Dit geeft een onjuist resultaat.

5. Na het doen van andere adem oefeningen moet je zo’n twee tot drie minuten wachten voordat je weer een CP kan meten. Na fysieke inspanning zoals sport is dit vaak nog langer: afhankelijk van hoe lang en zwaar de inspanning was moet je dan 10 minuten tot een uur wachten voordat je de CP accuraat kan meten.

Interpretatie

In het laboratorium is het verband tussen hyperventilatie, het CO2-niveau in de longen, en de CP gemeten. Een hoge CP betekent dat men rustig ademt en veel COin de longen heeft. Een lage CP betekent een laag CO2-niveau.

CP          Ademen

10           20 ltr/min
15           15 ltr/min
23           10 ltr/min
35           7 ltr/min
45           5 ltr/min

Noot: Bij een gezonde ademhaling adem je ongeveer 6 liter per minuut.

• Is de uitslag tussen 5 en 10 seconden? Dan adem je voor 4 tot 8 personen, tussen de 21 en 42 liter per minuut! Dat is echt veel te veel en je hebt ongetwijfeld behoorlijk veel klachten. • Is de uitslag tussen de 10 en 20 seconden? Dan adem je voor 2-4 personen. Je hebt waarschijnlijk allerlei klachten die je soms niet kunt plaatsen. • Is de uitslag tussen de 20 en 30 seconden? Je ademt voor meer dan 1 persoon. Zeker tijdens stress nemen de klachten vervelend toe. • Is de uitslag tussen 30 en 40 seconden? Je ademhaling is redelijk. Training kan je leren ook in de toekomst een gezonde ademhaling te behouden.

Een CP van 45 is prima, terwijl een CP van 60 (wat niet vaak voor komt) op een uitstekende gezondheid wijst. Schrik niet van een lage CP. Veel mensen komen met een check binnen met  een CP van rond de 10 seconden. Met behulp van simpele oefeningen kan ik jouw  CP stap voor  stap omhoog brengen.

 

 

Mocht je na de test vragen hebben of meer willen weten over ‘goed ademen’ kun je contact opnemen via het contactformulier op de website of ron@yogateaching.nl

Ook is er een mogelijkheid  voor een online sessie. Wanneer wegens fysieke afstand, omstandigheden of drukke agenda het lastig is om af te spreken kun je dat aangeven via het contactformulier of mail.