fbpx

Vijf Tibetaanse Riten

Energiek de dag in met deze oefeningen.

Fit de dag beginnen met vijf simpele dynamische yoga-oefeningen. Je krijgt er meer energie van, mentale kracht en ook nog sterke, soepele spieren. In nog geen tien minuten per dag!

Waar ze oorspronkelijk vandaan komen, is niet helemaal duidelijk. Wat ik wel weet, is dat ze heel veel kracht, energie en mentale alertheid opleveren. Zij verbinden de energiesystemen van lichaam en geest op een manier die vergelijkbaar zijn met zonnegroeten maar dit is voor iedereen persoonlijk natuurlijk.

De eerste Tibetaan
Ga rechtop staan met je armen zijwaarts gestrekt. De vingers liggen tegen elkaar; de handpalmen zijn geopend en wijzen naar beneden. Met je armen in deze positie draai je met de klok mee een volle cirkel om je eigen as. Herhaal deze beweging zonder onder breking zo vaak als goed voelt en zonder overdreven duizelig te worden. Na afloop ga je staan met je voeten bij elkaar en je handen op je heupen. Adem zo diep mogelijk in door de neus en uit door de mond, waarbij je lippen een ‘O’ vormen, net zo lang tot de duizeligheid verdwenen is.  Herinner de aantal draaiingen en herhaal alle 4 riten met dezelfde aantal.

De tweede Tibetaan
Ga op je rug liggen op een mat of kleed. Strek je benen, leg je enkels tegen elkaar en je armen naast het lichaam met de handpalmen naar beneden. Adem in door de neus. Til je hoofd op en druk je kin daarbij tegen de borst. Til met een je benen op tot iets voorbij een hoek van negentig graden. Adem uit en laat ze zakken tot vlak boven de grond.

De derde Tibetaan
Kniel en laat de bal van je voeten op de grond rusten. Houd je knieën zo’n tien centimeter uit elkaar. Leg je handpalmen op de achterkant van je dijen vlak onder de billen. Je ruggengraat is gestrekt en je kin tegen de borst gedrukt. Adem in door je neus en buig vanuit de taille achterover. Laat je hoofd achterover vallen, maar niet verder dan prettig is.

De vierde Tibetaan
Ga rechtop zitten met de benen gestrekt voor je. Leg je handpalmen naast je heupen plat op de grond. De plaatsing van je handen is erg belangrijk; ze moeten precies naast je heupen liggen. Druk je kin tegen de borst. Adem in door je neus. Til je heupen op, terwijl je je knieën buigt en de voetzolen plat op de grond zet; laat je hoofd achterovervallen.

De vijfde Tibetaan
Begin deze oefening door op je handpalmen én bal van je voeten te steunen. Houd armen en benen ongeveer een halve meter uit elkaar. Houd je hoofd hoog en buig het naar achteren. Strek armen en benen, adem in door de neus en til tegelijkertijd je billen op. Druk jezelf terug in de positie waarin je de borst richting je scheenbenen brengt zodat je lichaam een perfecte driehoek vormt met de bodem.

Navoelen
Na afloop van alle vijf de oefeningen, ga je enkele minuten op je rug liggen om te ontspannen. Zorg dat je licht en rustig ademhaalt en let op alle nieuwe gewaarwordingen in je lichaam. Na het verloop van dagen of weken ga je het effect van de oefeningen in jezelf voelen. Maak een afweging hoeveel herhaling voor jou het beste resultaat brengt en bouw het langzaam op. De motivatie voor deze oefeningen is om alle 7 chakra’s te activeren en ze in balans en harmonie te brengen. De maximaal aantal herhalingen van een Tibetaan’ wordt geadviseerd op 21 keer.

Mocht je informatie willen, vragen hebben of een afspraak willen maken via de mail, dan kun je contact met me opnemen via ron@yogateaching.nl